Meer dan 1000 moderne hotelkamers, in de mooiste
vakantiegebieden
Geen boekings-, reserveringskosten en
geen toeslag voor 1 persoonskamers
Hoge kwaliteit tegen de
voordeligste prijs
Aanbetaling is niet
verplicht
Brabant

Enjoyhotel De Kruishoeve

Brabant

Enjoyhotel De Kruishoeve

Brabant

Enjoyhotel De Kruishoeve

Brabant

Enjoyhotel De Kruishoeve

Natuurbad de IJzeren Man

Hotel de Kruishoeve is gelegen in de prachtige Brabantse natuur vlakbij natuurbad de IJzeren Man. Op deze plek werd zand gewonnen voor de stadsophoging van de wijk Het Zand in ‘s-Hertogenbosch, rond 1890. Daarvoor, rond 1868, werd ook al zand afgegraven dat gebruikt werd bij de aanleg van de Kuilenburgse spoorbrug. Bijna 1.300.000 m3 zand is er tussen 1890 tot 1894 op de Vughtse Heide afgegraven. Dat gebeurde met een zogenaamde “excavateur”, een grote graafmachine, in de volksmond “De IJzeren Man” genoemd. Over een speciaal aangelegde spoorlijn werd het zand vervolgens naar de plaats van bestemming gebracht. Eerst werd het zand met kruiwagens naar een zandtreintje gebracht. Later werd een stoombaggermolen gemaakt. De arbeiders dachten hun baan te verliezen en een scheldnaam voor de stoombaggermolen ontstond: “De IJzeren Man”.

Kamp Vught

Kamp Vught (officieel Duits: Konzentrationslager Herzogenbusch) was een van de drie Duitse concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kamp Vught bevond zich in Vught nabij de recreatieplas de IJzeren Man. Het was het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en de door Duitsland geannexeerde gebieden. Het heeft ruim twee jaar als concentratiekamp gefunctioneerd. Dit kamp stond onder beheer van de SS, in tegenstelling tot de andere Nederlandse kampen (waar overigens vaak wel SS’ers werkten, zoals in Amersfoort). De ligging was mede bepaald door de nabijheid van ‘s-Hertogenbosch, reden waarom het kamp door de Duitsers werd aangeduid als Konzentrationslager Herzogenbusch. In ‘s-Hertogenbosch bevond zich een aantal landelijke Duitse instellingen, terwijl het kamp ook nabij goede wegen en spoorwegen lag. Het kamp moest als ‘modelkamp’ dienen. Het kamp is qua opzet, uitvoering en grootte te vergelijken met concentratiekamp Dachau. Vanuit Vught werden echter onder meer 15.000 Joden gedeporteerd, van wie bijna niemand de oorlog overleefde.

Loonse en Drunense Duinen

In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Door het in 1921 aan te kopen is het al 100 jaar beschermd en kunnen we nu nog van deze Brabantse Sahara genieten.

Op de zandvlakte mag je struinen. Er is dus volop ruimte om uitgebreid op pad te gaan. Verwonder je over de ondergestoven bomen, geniet van de tjirpende veldkrekels en les je dorst bij de vele horeca aan de rand van dit natuurgebied. Wandelen, fietsen of te paard: het kan hier allemaal. Met de wind in je haren en het zand in je schoenen. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen. De schapen houden de heide kort en vreten jonge boompjes weg. Zo houden ze het gebied open.

Wat maakt de Loonse en Drunense Duinen bijzonder?
De Loonse en Drunense Duinen heeft nog op 270 hectare stuifzand. Dat zand zorgt voor nogal extreme omstandigheden: de bodem is droog en voedselarm. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan oplopen tot wel 50 graden Celsius. Dat zorgt voor een unieke flora en fauna. De dieren en planten hebben zich aangepast of voelen zich juist thuis bij droogte, schraalheid en temperatuurschommelingen. Zandzegge en diverse korstmossen, bijvoorbeeld. En de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandbijen. Allemaal soorten die houden van zand.

Hoe komt dat zand in de Loonse en Drunense Duinen?
In de laatste IJstijd bliezen de poolwinden zand vanuit het noorden naar Brabant, waar het in dikke pakketten bleef liggen. Lange tijd was deze zandvlakte met oerbossen bedekt. Tot in de veertiende eeuw de bomen werden gekapt door mensen. Die gebruikten het hout als brandstof. De kale vlakte vulde zich met heide, waar de boeren hun vee op liet grazen. Deze intensieve begrazing en het plaggen van de bodem putte de bodem uit. Hierdoor kreeg het zand vrij spel. Lange tijd was het zand een groot probleem voor de bewoners. Dorpen en akkers dreigden eronder te verdwijnen. Er werden bomen aangeplant, die het oprukkende zand een halt moesten toeroepen. Daarvan zie je vandaag de dag nog de sporen: vind de ondergestoven bomen die alleen met hun kruinen nog boven de zandheuvels uitpiepen.

Ontdek 's-Hertogenbosch

Gezellige straatjes, een historisch centrum met de machtige Sint-Jans Kathedraal. Het Museumkwartier, de Binnendieze en natuurlijk de local treat ‘Bossche Bollen’; dát is ’s-Hertogenbosch! Maar wie alleen aan historie denkt, heeft het mis! De stad zit boordevol hippe restaurantjes, wijnbars en unieke foodconcepten. Wat dacht je van de spoorzone van de stad, met het Werkwarenhuis en Social Label op de Tramkade. Ontdek de vele design & lifestyle hotspots, de conceptstores en ontelbare boetiekjes. Laat je verrassen!

Heusden

Met haar pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, vele ateliers en galerieën, unieke winkeltjes en toprestaurants is de sfeervolle vestingstad Heusden een geweldige bestemming voor liefhebbers van kunst, cultuur, historie en goed eten en drinken. Door een grondige restauratie ontving de stad de hoogste Europese restauratie-onderscheiding: de ‘Europa Nostra’. Kom ontdekken waarom bezoekers van over de hele wereld zich hier mengen met lokale bezoekers die de stad aan doen tijdens één van de vele wandel- of fietsroutes in de groene omgeving.

Rijke geschiedenis
Heusdens geschiedenis begon rond 1200, toen langs rivier de Maas een stedelijke nederzetting ontstond. Door de komst van de vestingwerken brak een glorietijd aan: vanaf eind zestiende eeuw bood Heusden als garnizoensstad onderdak aan duizenden soldaten. De stad zag er toen al uit zoals ze er nu nog altijd grotendeels uit ziet: zoals kaartenmaker Jean Blaeu haar in de zeventiende eeuw tekende. Tijdens een stadswandeling op zondagmiddag vertelt een (meertalige) gids alles over de rijke geschiedenis van de stad. Boven op de vestingwallen heb je een mooi uitzicht over het Brabantse en Gelderse landschap, de Bergsche Maas en de gerestaureerde stad. Wandelend door de schilderachtige straatjes en smalle steegjes ontdek je tal van eeuwenoude, goed bewaarde panden en gevels met mooie gevelstenen. De vesting heeft hierdoor een sfeervol karakter: één van de redenen waarom de stad zo geliefd is bij kunstenaars.

Noord Brabants Museum ’s-Hertogenbosch

Met kernwaarden als Brabantse gastvrijheid, veelzijdigheid, kwaliteit en inspiratie vind je het museum op een steenworp afstand van de fraaie Sint-Janskathedraal. Het museum is ingesteld op buitenlandse bezoekers, met een Engelstalige website, folders, tekstbordjes en bewegwijzering. Mede door de goede toegankelijkheid voor mindervaliden richt het museum zich dan ook op zeer diverse doelgroepen, die per tentoonstelling en activiteit variëren.

Kom genieten van alles wat Hét Noordbrabants Museum te bieden heeft.

DAF museum

Stap in de wereld van ruim 85 jaar DAF-geschiedenis en kom werkelijk alles te weten over de historie van deze wereldberoemde voertuigenproducent. In 2016 is het DAF Museum uitgeroepen tot “Leukste Dagje Uit”: een landelijke publieksprijs georganiseerd door ‘Eropuit in Eigen Land’. Het publiek is sowieso erg enthousiast, gezien de volgende reacties van eerdere museumbezoekers: “Prachtig! Genoten!” en “Al wat hier staat roept prachtige herinneringen op. Klasse, ga zo door.”

Kom genieten van alle voertuigen uit de rijke DAF-historie, de uitzonderlijke collectie personenwagens of één van de vele andere activiteiten.

Van Doorne’s Automobiel Fabriek
De geschiedenis van DAF gaat terug tot 1928, toen de broers Hub en Wim van Doorne de basis legden voor wat vandaag DAF Trucks heet. Begonnen als kleine machinefabriek en smederij ontwikkelde het familiebedrijf zich tot de snelst groeiende vrachtwagenproducent van Europa. Op de benedenverdieping van het museum is een dorpsplein ingericht, met winkeltjes uit de jaren 30, de gezellige taveerne De Valk en een replica van het directiekantoor uit die tijd. Het museum is dan ook geschikt voor uitstapjes met het hele gezin. Groepen kunnen zelfs gebruik maken van speciale toegangsprijzen.